ALLMÄNT

Till att börja med är ragdollen en perfekt innekatt. De är lugna och anpassar sig snabbt efter familjemedlemmarna. Ragdollen är bekväm & motionerar gärna inte. Men det betyder inte att de är prydnadskatter, de uppskattar lek & att få följa sin/sina människor från rum till rum är det bästa dem vet. De är väldigt sällskapssjuka & vill gärna vara med dig överallt & ”hjälpa till” i hemmet. De finns där när du lagar mat, när du städar, när du viker tvätt. när du bäddar sängen, eller renoverar. Du har oftast alltid en följeslagare. De händer att man jämför Ragdollen med en hund för de följer dig gärna överallt. De flesta Ragdolls är väldigt människokära & nyfikna & hälsar mer än gärna på dina gäster som kommer på besök.

Ragdollen är en mycket tålmodig katt & går fint ihop med barn. Ofta knyter de an till barnen i familjen & väljer att sova i deras sängar & vara med i deras lek. Att de är tålmodiga innebär också att det dröjer innan de säger ifrån, vilket därför lägger mycket ansvar på föräldrarna som behöver ha uppsikt över hur katten i familjen behandlas av barnen. Annars skulle jag vilja påstå att Ragdollen är den perfekta katten i en barnfamilj, det efter egen erfarenhet.

Ragdoll betyder ”trasdocka”. Det beskriver rasen bra då den när man lyfter upp den kan slappna av i alla muskler och bli lealös likt en trasdocka.

Ragdollen har en säregen vaggande ångstil. Att hitta en ragdoll sovande på rygg med både bak och framben brett isär är inget ovanligt. En annan rastypisk detalj är när ragdollen lägger sig ner, den bötjar att lägga ned skuldran först för att sedan lägga ner resten av kroppen. Rasen beskrivs som ganska klumpig.

Det sägs att Ragdollen inte är någon knäkatt, många ragdolls ligger istället bredvid & vill bli kelade med. Dock kan jag efter egen erfarenhet säga att det finns Ragdolls som är knäkatter också;) Rasen är oftast väldigt medgörlig och lätthanterlig vilket innebär att kloklippning samt pälsvård inte brukar vara några problem. 

 UTSEENDE

Ragdollen är en stor och kraftig katt. Honkatter är oftast märkbart mindre än hankatter. Ragdollen har en lång silkig päls som formar sig som en krage runt halsen, och är längre på magen och bakbenen. Pälsen ska kännas sval vid beröring. När katten rör på sig skiktar sig pälsen. Eftersom pälsen saknar underull så tovar den inte så lätt. Dock behöver man ändå hålla efter pälsen och kamma katten regelbundet. Kan varmt rekommendera mirakelkammen från katt&hund specialisten.

Ögonen är ovala och alltid blå.

Huvudet har ett platt parti mellan öronen som sitter långt ifrån varandra och är svagt rundade. Nosen har en lätt böj på den översta tredjedelen. Kroppen är lång och muskulös. En fullvuxen ragdoll ska vara lika bred över skuldrorna som över bakkroppen. Ragdollens utveckling är långsam, det kan ta upp till tre år innan katten är helt färdigväxt. Den växer länge och stötvis. Vissa åldrar kan ragdollen se helt opropposionelig ut.